16
Dec
10

Morgondagens skola

Jag har lyssnat på Jan Björklunds anförande ett par tre gånger på Morgondagens skola, ett seminarium i två delar om skolans framtid och utveckling. Efter Jan kommer Dr Mona Mourshed som presenterar de viktigaste delarna ur McKinsey-rapporten hon varit med och författat. Mycket sevärt. Vi börjar med

Jan Björklund

Jan Björklund presenterar det han ser som sju myter i svensk skola. Sju aspekter på läraryrket som behöver tas upp till debatt. Tycka vad man vill om hans parti men här finns några guldkorn. Här kommer de kort

1. Lärarna i framtiden är inte lika viktiga

I framtiden ska eleverna lära sig söka kunskapen själva och lärarna ska vägleda. Detta blir möjligt för ny teknik ersätter de traditionella lärarna. Det tror Jan inte är sant. Lärarna kommer vara viktiga i framtiden, men attityden finns bland många och det ser han som ett problem.

2001 års avtalsrörelse: ”I framtidens skola så bör undervisning undvikas”

Jan Björklund: Vad är det för problembild man har av svensk skola om lösningen är att undervisning skall undvikas?

2. Ämneskunskaper är inte så viktiga längre

Fokus blir processen och inte ämneskunskapen. Betyg blir inte viktigt och det finns ingen poäng att mäta kunskapen. Det tror Jan är farligt och även om lärprocessen är viktig så är det inte det viktigaste. Elever måste komma ur skolan med goda ämneskunskaper. Se mina kommentarer på #6.

3. Det är inte så stor skillnad på förskollärare och gymnasielärare

Alla är lärare och lika. Denna attityd präglade 1985 och 2001 års lärarutbildningsreform. Samma yrke och därmed liknande utbildning. Där sticker Jan ut hakan och säger att ”lärarfacklinga behov har stått i centrum” för detta. Inte eleven eller skolans behov. Facket vill ge samma status till alla lärare och det har varit en drivkraft bakom att göra utbildningarna lika. Verkligheten är dock den att det är yrken med olika innehåll och deras utbildning måste avspegla detta.

4. Så fort det dyker upp ett samhällsproblem så ska det lösas i skolan

Kost, trafiksäkerhet och mycket mera är viktigt och skolan borde lösa det. Kan man tycka. Visst är det viktiga saker, men skolan kan inte lösa allt. Skolan måste få fokusera på sitt huvuduppdrag vilket är kunskap, för gör inte skolan det så gör ingen det.

Detta tror jag är en viktig anledning till varför vi har gott om frustrerade lärare och skolor som känner sig misslyckade för deras uppdrag är för stort. Allt kan inte lösas i skolan. Resten av vuxensamhället måste ta sitt ansvar och inte skyffla över det på skolan.

5. Begreppet ”lust att lära” är ett modeord som misstolkas ofta

Självklart ska skolor och lärare verka för att göra skolan rolig för att hjälpa elever ha lust att lära, men det får inte bli huvudfokus. Allt kan inte alltid vara roligt och det måste vi tillåta. Vi kan inte ha en skolkultur där elever bara gör det som de tycker är roligt.

Vissa kunskaper är för viktiga för att missa och det kan hända om man ständigt jagar det roliga.

6. Skolans resultat går inte att mäta eller utvärdera

De som tycker så tror Jan utgår ifrån att det är processen och inte ämneskunskaperna som är det viktiga (se #2 ovan). Och tycker man det så är det klart att man tycker att skolans resultat inte går att mäta eller utvärdera. Jan tror däremot att det är viktigt med utvärderingar för idén med utvärdering är att hitta de som behöver hjälp och stöd.

Här måste jag inflika att pedagogisk forskning på formativt förhållningssätt visar att man visst kan och bör mäta resultat i skolan. Forskningen säger däremot inte att betyg är viktiga.

Som en ytterligare liten parentes tänkte jag länka till Samir El-Sabinis artikel ”Lärarna blir bättre om eleverna tillåts ställa krav” om elevens dåliga rättssäkerhet och hur brist på krav på lärare sänker kvaliteten. Han efterfrågar tydligare styrdokument och han är nog inte ensam. Men om vi har stydokument så måste det ju ske mätningar för att se om de följs. Eller?

7. ”Jag tror att kommunaliseringen av skolan har varit ett misstag”

Detta skedde på 90-talet och en effekt är att olika kommuner har olika budgetar och mängden pengar som satsas på skolan kommer skilja sig från kommun till kommun. Detta leder inte till likvärdig utbildning genom hela vårt land. Inte bra. Läser man Metta Fjelkners ”Valfriheten har sänkt kvaliteten i skolan” så är detta, valfriheten i fel händer, en stor bov i dramat. Jag tror Zoran Alagic håller med.

Kommunen skapades på 1860-talet och dess uppgift har sen dess varit socialtjänst. Kommunalbyråkrater och socialtjänst är samma utbildning, socionom. Omsorgsperspektivet tror Jan förstärks pga den kultur som finns i kommunen. Detta på bekostnad av kunskapsperspektivet. Jag vet inte hur rätt Jan har men stödet för att ge staten huvudansvaret för skolan igen istället för kommun är stort i lärarkåren. Mycket stort. Jag undrar vad väntar Jan på?

Kommunaliseringen har bidragit till att sänka läraryrket status vilket är farligt. Läraryrket ska inte ha bra status för sin egen skull utan för elevernas skull. Titta vidare på Morgondagens skola där just detta visas när Dr Mona Mourshed går igenom McKinsey-rapporten ”How the world’s best-performing school systems come out on top”.

Avslutningsvis måste man säga att vårt land och vår del av världen möter en konkurrens vi inte tidigare sett. Jan pekar på detta och varnar för att vi inte får ta vårt välstånd för givet. Om vårt land skall vara framgångsrikt i framtiden behöver vi en framgångsrik skola.

Annonser

0 Responses to “Morgondagens skola”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Kategorier

Arkiv

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 annan följare

marten@twitter

Annonser

%d bloggare gillar detta: