01
Jun
10

Ny teknik förändrar kanske mer än vi tror

Mark Zuckerberg Att ny teknik förändrar saker i vår vardag är väl ingen nyhet. Facebook öppnade dörrarna 2004 och har idag mer än dubbelt så många användare som USA har befolkning. När Mark Zuckerberg och hans medarbetare förändrar Facebook så förändrar de världen. Skrämmande tanke?

Läs då denna intressanta artikel ”What if the Facebook (un)privacy revolution is a good thing?” av Fred Vogelstein.

”Indeed, Zuckerberg’s challenges to conventional thinking about online privacy have become so predictable, it’s starting to resemble Moore’s Law. That bet — that the number of transistors on a silicon chip would double every 18 months — has been the foundation of the computer industry for a generation. Will Facebook’s bet every 18 months that it can push the world to rethink privacy be the driver of the social web? I think so, at least for a while.”

Vad Fred belyser är kanske mer kontroversiellt i USA än här i Sverige där vi är vana vid ID och Gula Sidorna sen många år. I USA känns det nog mer som en revolution medan det här hemma kanske inte upplevts så.

Själv vet jag inte exakt hur jag ställer mig i frågan. Det kanske kan kännas lite olustigt att information om oss själva är så lätt att ta reda på, men samtidigt undrar jag vad motsatsen skulle vara. Ett Internet som är stängt och försiktigt med att dela information hade gett oss vad? Hela tanken med Web 2.0 är ju att väva samman än mer information/tjänster än mer. Det är ju bara bra iom att det gör användarupplevelsen än mer smidig och enkel.

Och nästa steg med att socialisera hela webben känns väl inte dum alls. Snarare självklar. Om jag googlar efter en solsemester så känns ju information i sökresultatet bättre om mina vänner tycker den är bra. Jag lyssnar ju gärna på de jag känner. Facebook och Like-knappen kommer tvinga företag att vara mer transparenta och tydliga. Annars kommer vi få se fler sidor som ”Sanningen om Nordea”.

Titta på Vings sida på Facebook. De arbetade hur bra och hårt som helst under askmolnet och varje gång de skrev ngt så var det tusentals som tryckte Like. Ta gärna en titt på deras sida och en funderare. Vad gör ett sånt arbete för ett företag och dess kunder? Detta tycker jag är ett av många exempel på motsatsen till ”Sanningen om Nordea”. Vad kunder tycker om företag blir än mer viktigt och i tider där vi blir mer kräsna kring miljötänk, rättvisemärkning och mycket annat så tror jag att ett öppet Internet är bättre än ett stängt.

Annonser

0 Responses to “Ny teknik förändrar kanske mer än vi tror”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Kategorier

Arkiv

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 annan följare

marten@twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Annonser

%d bloggare gillar detta: