19
Jan
10

Hur man skapar ett monster

Jag läste en så intressant artikel om en far som gav sin 3-åriga dotter en iPhone och det väckte många tankar. Sen när jag läste alla kommentarer som artikeln fått väcktes ytterligare tankar. Läs den.

Några av mina tankar:

1) Vissa människor är mer ”konservativa” med tekniken medan andra är mer ”liberala”. Varför? Delvis kommer det ur hur vi är lagda och delvis vår bakgrund. Som Marc Prensky myntade, vissa är digitala immigranter medan andra är digitala urinvånare. Det uttrycket kommer även gå att applicera i framtiden eftersom tekniken förändras, förnyas och förmeras.

2) Vissa människor växer upp med tekniken på ett sätt som ger förutsättningar för framtiden medan andra inte får detta. Av olika anledningar. Det uppstår en digital klassklyfta som skolan skall försöka brygga över inför arbetslivet. Själv kommer jag inte lämna det till svenska skolans pedagoger att ge mina barn den förberedelsen.

3) Fördomar kring teknik och spel är galet seglivade. En av artikelns kommentarer säger:

”TV time with family is a group entertainment effort. The entire family gets together to watch something. It’s not entertainment, it’s bonding.”

Är det mer socialt att titta på TV än att spela datorspel? Kommentaren säger inte det men det finns en antydan om det och många håller säkert med. För några år sedan var videon roten till allt ont. Idag är det ny teknik och datorspel.

Det är som om det finns en sorts nostalgi kopplad till äldre teknik. Alla vet ju att det är bättre för barn att leka ute i skogen med pinnar istället för att sitta inne framför datorn. Eller? Eller skall man skicka sina barn på Gaming Geek Camp? (varför fanns inte det när jag var liten!?!)

Samtidigt så finns det en viss tjusning med att en 3-åring har en iPhone…

Annonser

0 Responses to “Hur man skapar ett monster”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Kategorier

Arkiv

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 1 annan följare

marten@twitter

Annonser

%d bloggare gillar detta: